Nordmenns dårlige vaner for dekksjekk kan være trafikkfarlig
Slitte sommerdekk gjør både bremselengden lengre og øker sannsynligheten for vannplaning. Likevel sjekker bare halvparten av nordmenn mønsterdybden på dekkene sine, ifølge en fersk undersøkelse fra Nokian Tyres. Dekkekspert anbefaler derfor alle å ta en ekstra sjekk i forbindelse med dekkskiftesesongen.
Hvor mye kontroll du har over bilen din er i stor grad påvirket av grepet på dekkene dine. Den lovpålagte mønsterdybden er, som mange sikkert vet, 1,6 mm. Grepet reduseres faktisk betraktelig så fort du går under 4 mm.
Samtidig viser Nokian Tyres forbrukerundersøkelse fra 2020 at hele 44 prosent av nordmenn unnlater å sjekke mønsterdybden på sommerdekkene sine. Dekkekspert i Nokian Tyres, Kjetil Røssel, synes tallet er høyt og oppfordrer flere til å ta dekksikkerhet på alvor.
‒ Mønsterdybden har en direkte effekt på hvorvidt et dekk klarer å motstå vannplaning. Jo mer utslitt et dekk blir, desto mindre skal til for at det mister grepet. Derfor håper jeg flere nordmenn kan sjekke dekkene sine, siden det vil øke trafikksikkerheten både for de selv og for andre sjåfører, sier Røssel.
‒ Når det kommer til vannplaning er naturligvis fart også et viktig aspekt, så jeg vil anbefale folk å redusere farten ved mye nedbør, legger Røssel til.
I tillegg til å sjekke dekkene dine når du skifter dem, kan det være en god idé å ta en ny sjekk i løpet av sommeren. Dekk slites nemlig fortere på våren, siden underlaget på veien er grovere etter en lang vinter. I tillegg vil varmere temperaturer øke slitasjen. Under følger et par tips til hvordan du kan vedlikeholde dekkene dine i sesongen som kommer.
Seks tips for trygge sommerdekk
Det er flere ting som påvirker slitasjen på et dekk, som kjørestil, dekklagring, last, hastighet, luftrykk og underlag. Dette bør du tenke på for å ivareta en sikker kjøreopplevelse:
- Sjekk luftrykk i dekkene hver tredje uke.
- Sjekk om dekkene slites jevnt. Hvis du ser at det er ujevn slitasje på dekkene, skyldes det ofte skeivstilling eller for lavt lufttrykk. Gode dekkforhandlere vil kunne justere dekkene i tillegg til å balansere dem.
- Sørg for at dekkene lagres riktig. Unngå all form for fysisk trykk på dekkene og hold de unna olje eller løsemidler. Hvis de blir eksponert for UV-stråling vil de også redusere levetiden på dekkene, så sørg for at de er lagret innendørs eller på et dekkhotell.
- Sjekk dekkets alder. Gamle dekk vil miste egenskapene sine ettersom gummiblandingen hardnes over tid. Det er derfor anbefalt å bruke et dekk i maks seks år, hvor den totale levetiden ikke bør overstige 10 år. Du kan sjekke produksjonsdato på dekkets sidevegg.
- Dekkets levetid kan forlenges hvis man flytter dekkene fra en aksel til en annen når man har kjørt mellom 8,000 – 10,000 km. Dette vil også sørge for en mer jevn slitasje. Når du gjør dette bør dekkene med minst slitasje settes bak, da dette gir lavere risiko for å miste grep.
- Husk å også sjekke tilstanden på reservedekket ditt.