
Hvis du merker at bilens dekk langsomt lekker luft, kan det skyldes flere ulike årsaker – les mer om de vanligste grunnene til luftlekkasje fra bildekk.
Har du lagt merke til at lufttrykket i dekket synker, selv om det ser ut til å være i god stand? Det kan være flere årsaker til at et bildekk langsomt mister luft, og mange av disse kan enkelt forebygges eller repareres. Dersom lekkasjen ikke kan repareres, bør du bytte til nye dekk for å sikre fortsatt trygg kjøring.
Sjekk dekkene for småskader
Ofte vil en langsom lekkasje skyldes en liten skade på dekkets overflate. Skader kan oppstå hvis du kjører over noe skarpt, som en spiker eller glassbit. Slike små hull kan være vanskelige å oppdage mens du kjører, og du vil trolig ikke legge merke til dem før lufttrykket begynner å synke.
Dersom du merker at dekket sakte lekker luft, bør du først sjekke det visuelt. Se etter skarpe gjenstander som sitter fast i dekket. Men merk deg at du ikke bør fjerne gjenstanden selv – kjør i stedet forsiktig til nærmeste verksted eller dekkforhandler.
Hvis du ikke finner noe fremmedlegeme i dekket, kan lekkasjen være vanskelig å oppdage uten å ta det av. Dekkverksteder kan hjelpe deg med dette, der du også kan få hjelp av en fagperson som kan vurdere om dekket kan repareres. Det vil være forutsatt at skaden er liten og ikke befinner seg i sideveggen.
Lekkasje i ventilen
En annen vanlig årsak til at et dekk lekker luft er en defekt ventil. Ventilen sørger for at luften forblir i dekket og gir også mulighet for etterfylling av luft ved behov.
For at ventilen skal holde tett, bør den ha en ventilhette. Denne beskytter mot smuss og støv som kan føre til at ventilen ikke lukkes ordentlig. Hvis hetten mangler, bør den erstattes med en ny så snart som mulig.
Noen ganger kan lekkasjen skyldes at gummidelene i ventilen blir porøse over tid. I slike tilfeller bør ventilen byttes på et dekkverksted. Mange Nokian Tyres-forhandlere tilbyr også et bredt utvalg av dekkservicer.
Sjekk felgenes tilstand
Et bildekk kan også begynne å lekke luft grunnet oksidasjon på felgene – spesielt hvis oksidasjonen skjer ved overgangen mellom felgen og dekket. I slike tilfeller er ikke felgoverflaten jevn, og dekkgummien kan ha problemer med å tette ordentlig. Resultatet kan være et dekk som sakte mister luft.
Oksidasjon av felger kan starte når lakken på en aluminiumsfelg blir skadet, som gir salt og fuktighet tilgang til metallet. Lakkskader kan blant annet oppstå ved steinsprut eller andre støt. På samme måte som med dekkene, er det lurt å sjekke felgenes tilstand jevnlig.
Kald luft reduserer dekktrykket
Har du lagt merke til at dekkene føles slappere i minusgrader? Dette er en normal reaksjon og skyldes ikke nødvendigvis skader på dekk eller felger.
Kald luft reduserer lufttrykket i dekk med omtrent 0,2 bar per ti grader. Hvis bilen står i en garasje med 15 grader og du kjører ut i -20 grader, vil dekktrykket synke med 0,7 bar. I de tilfellene vil det være en god ide å fylle på luft ved nærmeste bensinstasjon.
Om vinteren bør dekktrykket generelt holdes litt høyere enn om sommeren. Hvis bilprodusenten ikke har spesifisert vinterdekktrykk separat, kan du legge til omtrent 0,2 bar ekstra trykk i dekkene.
Hva bør man gjøre ved større dekkskader?
Hvis et dekk lekker luft raskt, kan det være snakk om en punktering. Dekktrykket vil ofte synke raskt ved punktering og påvirke bilens kjøreegenskaper, som gjør at det merkes lett. Bilen vil typisk trekke i retning av det skadede dekket.
Det viktigste ved en punktering er å stoppe bilen så raskt som mulig på et trygt sted. I noen tilfeller vil dekket kunne repareres. Men dersom skaden er stor eller befinner seg på dekkets sidevegg, må du kjøpe et nytt dekk for å erstatte det ødelagte.
Du kan bidra til å unngå punkteringer ved å opprettholde riktig dekktrykk, være oppmerksom under kjøringen, og velge kvalitetsdekk som er tilpasset kjøreforholdene. Dersom du kjører mye i røffe og steinete omgivelser, bør du være ekstra nøye med dekkvalget. Visse produkter fra Nokian Tyres bruker Aramid Sidewall-teknologi, som øker dekkets beskyttelse mot skader.

Hakka-garanti gir ekstra trygghet ved punktering
Nokian Tyres tilbyr kundene sine en unik Hakka-garanti som gir ekstra trygghet på veien. Hvis ditt forsvarlig brukte Hakka- eller Hakkapeliitta-dekk blir skadet ved et uhell og ikke kan repareres, vil garantien erstatte det med et nytt, tilsvarende produkt – kostnadsfritt. Du kan hente et nytt dekk hos hvilken som helst Nokian Tyres-forhandler i Norge, Sverige eller Finland.
Hakka-garantien aktiverer du enkelt via vår nettside. Garantien gjelder i ett år fra kjøpsdatoen for dekket, eller til mønsterdybden når 4 mm.
Velholdte dekk varer lenger
En mindre luftlekkasje fra et bildekk er ofte enkelt å fikse. Det beste er imidlertid å forebygge potensielle problemer – både små og store. Dette gjøres best ved å ta vare på dekkene og vedlikeholde dem regelmessig.
Grunnpilarene for vedlikehold av dekk er:
· Regelmessig inspeksjon av mønsteroverflaten for skader og kontroll av mønsterdybden.
· Måling av lufttrykk minst én gang i måneden.
· Sesongbasert dekkskift og rotasjon av dekkenes posisjon.
· Riktig oppbevaring av dekk som ikke er i bruk.
· Balansering og justering av hjulstillingen ved behov.
Ved å gjennomføre regelmessig vedlikehold vil dekkene holde seg i bedre stand og vare lenger i bruk. Det bidrar til å holde kjøringen trygg og forlenger samtidig levetiden til dekksettet ditt.
Når tiden er inne for nye dekk
Dekk bør byttes ut hvis skader som forårsaker luftlekkasje ikke kan repareres. Det samme gjelder når mønsterdybden nærmer seg de lovlige minimumsgrensene.
Vi produserer slitesterke premiumdekk med kompromissløst grep, som også fremmer økonomisk kjøring via lav rullemotstand og lang holdbarhet. Alle dekkene i vårt sortiment er også egnet for el- og hybridbiler. Utforsk vårt utvalg og finn sommer- og vinterdekk som er riktige for bilen din.
Vennligst husk at det er førerens ansvar å sikre at dekkene er trygge og egnet for kjøretøyet, og å følge kjøretøyprodusentens retningslinjer for riktig bruk og vedlikehold. Kontakt din nærmeste Nokian Tyres-forhandler eller kjøretøyets produsent for spesifikke råd.